0411 633 115 info@myupdate.nl

Anders strikken

Soms is dat kinderlijk eenvoudig. Ik sta voor een groep mensen die willen leren coachen en erger me groen aan mijn veters die weer eens losgaan en aan de aandacht en tijd die het vraagt als ik ze voor de tigste keer vastmaak. ‘De volgende keer andere schoenen!’, denk ik. Koen, één van de deelnemers vraagt me of ik wil leren hoe ik anders kan strikken? Ik zeg “ja” en ter plekke leer ik een nieuwe manier. Het schijnt dat ik, na het maken van één lusje, het andere uiteinde er niet overheen maar onderdoor moet bewegen om het tweede lusje te maken. Ik geniet van het resultaat: een strik die de rest van de dag vast blijft zitten en die mooi recht op de schoen zit. Ja, zelfs de perfectionist in mij met oog voor detail, wordt bediend. Ik grijp de gelegenheid aan om een link te leggen naar professioneel coachen.

Eigenaarschap
Bij coachen heeft de coachee, degene die gecoacht wordt, het eigenaarschap van het proces om persoonlijk te groeien en/of gedrag te veranderen. Even voor de duidelijkheid en ter geruststelling: dat ontslaat de coach zeker niet van zijn of haar verantwoordelijkheden. De coach stelt vragen en de coachee ontdekt antwoorden. Had ik er in dit geval om gevraagd? Ja, maar toch: stelde Koen de vraag op mijn initiatief? En is coachen dan vervolgens oefenen van wat een ander je instrueert? Ik denk dat er veel mensen op die manier denken professioneel te coachen. Als sportcoach, als werkbegeleider of als leidinggevende is dat ook het geval, wanneer het van je verwacht wordt te zeggen wat een ander zou moeten of kunnen doen. En ook als therapeut, als ik bijvoorbeeld als logopedist voordoe en uitleg hoe een spreekapparaat (ademing, stemgeven,  articulatie) gebruikt moet worden om geen last te krijgen van vaak, luid en lang spreken of om niet te stotteren. Als professioneel coach die de kunst verstaat de ander te faciliteren om nieuw gedrag te leren, stimuleer je de zelfregie van de ander. Vragen ter bewustwording zijn dan in eerste instantie hét middel. Een coach verstaat de kunst van het vragen stellen.

Hoe het me lukte?
Sinds Koen strik ik mijn veters op de nieuwe manier. Sleutels tot succes? Ik heb er, zoals gezegd, voordeel bij dat mijn veters vast blijven zitten zonder die lelijke dubbele knoop, ook een prima alternatief overigens, én omdat ie mooi recht zit. Bovendien wilde ik ergens van af, van mijn ergernis namelijk en de tijd die het koste. Wat ook helpt is, dat ik bijna dagelijks blijf doen wat ik geleerd heb. Gewoontevorming helpt. En om er maar een paar clichés tegenaan te gooien: oefening baart kunst en herhaling doet wonderen. Verder is de actie zo eenvoudig dat het voelt als ‘iets wat ik makkelijk kan’.

Later mailde Koen me het linkje naar ‘de hogere kunst van het veters strikken’. Alle kunstwerkjes, in coachterminologie: resultaatvoorstellingen, toonden een glimlach op mijn gezicht, alleen al omdat ik het zo attent vond en de humor kan waarderen. Maar wilde ik dit kunnen? Nee. Nooit geprobeerd ook want ik had er zelf niet omgevraagd.

Ik ben Koen tot op de dag van vandaag dankbaar. Kwam laatst mijn strikdiploma tegen… Sorry, juffrouw Nel van de kleuterschool.

Ook benieuwd naar het aanleren van nieuw gedrag, naar structurele veranderingen? Ton en ik helpen je met de kerntrajecten van myUpdate en coaching graag door de juiste vragen te stellen.