0411 633 115 info@myupdate.nl

De jas

Over veranderen gesproken
Soms heb je een kledingstuk dat helemaal bij je past. Het zit lekker, is makkelijk te combineren met andere kledingstukken, en sluit aan bij wie je bent en hoe je je wilt presenteren. Maar toch… soms is het ook tijd voor iets nieuws in de garderobe. Gewoon omdat het vertrouwde kledingstuk versleten raakt, ’t mooie ervan af is, zijn functie verliest of omdat je mee wilt met de tijd. En soms ook omdat anderen je, al dan niet subtiel, laten weten dat het tijd is voor een nieuwe aanschaf.

Van oud naar nieuw
‘Iets nieuws’ is niet altijd zo makkelijk. In trajecten zoals in coaching en myUpdate gebruik ik in dit kader regelmatig de metafoor van ‘de jas’.  Het is als het dragen van een oude jas. Je wilt wel een nieuwe jas maar weet in eerste instantie nog niet hoe die er uit moet zien. En als je het dan weet en gemotiveerd op zoek gaat, is het vaak nog niet zo makkelijk die ene perfecte jas te vinden. Veel mensen hebben moeite met de overgangsfase van oud naar nieuw. Soms draag je nog de oude jas en koester je het vertrouwde terwijl de nieuwe jas al hangt te lonken aan de kapstok. Regelmatig trek je de nieuwe jas aan en blijkt ie toch niet zo lekker te zitten als gehoopt. Het loont dan de moeite eens stil te staan bij het kwetsbare moment waarin je je onbeschermd, zelfs naakt kunt voelen. Je oude jas heb je niet meer aan maar die nieuwe ook nog niet. Daar sta je dan, in de kou! En nu?

Het beste van beiden?
Het is een kwestie van nog eens kritisch en vooral realistisch kijken naar die oude en nieuwe jas. Is een totaal andere jas wel nodig? Moet die nieuwe wel zo exclusief zijn? Of mogen er onderdelen behouden blijven van de oude jas, zoals dezelfde warmte geven, uitstraling behouden of die ene knoop die ook op de nieuwe jas op z’n plek is? Het besef dat het volstrekt normaal is dat veranderen ook betekent dat je af en toe in de kou staat, is op zichzelf al ‘goud’. Bewustwording en geruststelling creëren motivatie.

Levensles
Lang geleden maakte ik de beslissing mijn logopediepraktijk te verkopen. Ik leerde een harde les: Doe niet weg wat goed is! Want alles waar je afscheid van moet of wilt nemen heeft iets waardevols in zich wat je beter niet achter je kunt laten. De vraag is wat wil je behouden? Om dat vervolgens te borgen in het nieuwe, soms in een geheel andere vorm. Een totaal andere jas bijvoorbeeld maar wel van hetzelfde merk. Ik noem maar wat.

Metaforen
Het gaat erom dat jij, als je wilt veranderen, je eigen keuzes te maken hebt. Wat voor nieuws wil ik nou precies? Wat wil ik behouden? Hoe kan ik warm blijven als ik in de kou sta? En hoe houd ik ‘het passen’ een beetje leuk?  Een passende metafoor kan dan van dienst zijn, al is het maar om de boel voorstelbaar en overzichtelijk te houden. Ik maak graag gebruik van metaforen om tot de verbeelding te spreken. Wist je dat grofweg 70% van alle mensen visueel is ingesteld, 15% auditief en 15% van de mensen vooral kinesthetisch communiceert? Als je wilt veranderen daag jezelf dan uit met beelden, geluiden en fysieke gewaarwordingen. En dan is er nog de geruststelling van de wetmatigheid: afscheid nemen van iets ouds maakt altijd ruimte voor iets nieuws… laat je verrassen.

Winkelen maar!
Knap jij uit je jasje van ambitie of past de jas die je draagt niet meer? Is het tijd om afscheid te nemen van welke beknelling dan ook? Misschien wordt het dan ook voor jou tijd voor een nieuwe jas of zelfs een nieuwe garderobe. Gun jezelf ruimte voor groei en comfort! De paskamers van myUpdate staan voor je klaar!