0411 633 115 info@myupdate.nl

De kunst van het ongelukkig zijn

Het is zondag, tijd voor mijn wekelijks ritueel: strijken terwijl ik kijk naar het tv- programma Buitenhof. Dirk de Wachter is aan het woord over zijn boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’. Deze psychiater benadrukt het belang van altijd teruggaan naar het menselijke, naar dat wat voelbaar is.
Klik hier om het fragment te bekijken

Ik spits mijn oren want hij verwoordt wat Ton en ik in de Kerntrajecten van myUpdate als basis zien voor bewustwording: Het is zoals ’t is!  Niet om ervan af te zijn. Wel om verantwoordelijkheid te nemen voor wat voelbaar is en daarmee de realiteit is voor jou. Pas dan ligt de weg open voor een duurzame verandering of een belangrijke keuze.

De zekerheid van onzekerheid
Dirk: “De twijfel is inherent aan het bestaan en met dat inzicht is mijn zekerheid toegenomen. Het gaat om kunnen leven met de onzekerheid, met het feit dat ’t verdriet, ‘t te kort en ongelukkigheid tot het leven behoort en dat je er niet van wegloopt.”

Laat dat nou precies zijn wat ik 10 jaar lang, 4 dagen per week, 3 kwartier per keer heb gedaan op de Freudiaanse bank. Ik schreef er het boek ‘Voorbij de buitenkant’ over. Een ervaringsverhaal over 50 jaar Ardie in 10 jaar psychoanalyse. En dat naast het leven van het ‘gewone’ leven. Met al z’n ups en downs in werk en privé. In je eigen spiegel kijken vraagt om lef en kwetsbaarheid.

Gelukkig met ongelukkig zijn
Ik vind mezelf een geluksvogel want het leven lacht me toe. Geluk en ongeluk, twee kanten van dezelfde medaille. Het één bestaat bij gratie van het ander. Zoals we bijvoorbeeld ook extra van vakantie kunnen genieten als je werkt en andersom.

Wat vertelt deze Leuvense prof toch helder over wat we eigenlijk allemaal wel weten. Ben met wat is! Ik moet denken aan een onderzoek naar ‘het geheim’ van mensen die 100 jaar of ouder worden. Ik ben de namen van de wetenschappers even vergeten. Er blijken twee levenslessen te zijn. 1: blijf in beweging, op welke manier dan ook, fysiek en mentaal. En 2: (ver)draag het leven zoals het komt, met alles d’r op en d’r aan. Anders gezegd hetzelfde.

In deze tijd van elkaar de maat nemen lijkt het zinnig terug te gaan naar de menselijke maat. Dat we onzeker en kwetsbaar mogen zijn. Dat we doelen blijven stellen om in beweging te blijven. Dat we naast al het prachtigs wat het leven te bieden heeft, de kunst verstaan om ongelukkig te zijn.

Ondertussen blijkt strijken, niet écht mijn hobby en daarmee een ongelukkigheidje, zo erg nog niet… want één ding is zeker: Het is zoals ’t is! Ik kies voor gestreken kleding terwijl mijn leven niet altijd gladjes verloopt. En jij?

Sparren over dit onderwerp? info@myupdate.nl