0411 633 115 info@myupdate.nl

Gecontroleerd af laten branden

Tegenwoordig is het aanvalsplan voor een brand vaak gebaseerd op ‘gecontroleerd af laten branden’. Dat zal zeker een goed overwogen keuze zijn van degenen die daar verstand van hebben. Toch hebben wij van nature het beeld van de brandweer die zo snel mogelijk de brand blust en iedereen veiligstelt. Om erger te voorkomen. De tijden zijn blijkbaar verandert en daar zullen vast redenen voor zijn.

‘Gecontroleerd af laten branden’.
Deze metafoor kwam ook langs toen het over mensen ging in een gesprek met deskundigen op gebied van arbeidsbeleid. “Hoe gaan we met onze medewerkers om in de bedrijven?”
Oei! Dat is wel een heel pijnlijke vergelijking. Laten we hen ook gecontroleerd afbranden? Uh, ja daar lijkt het soms helaas wel op. Hele generaties lijken maar door te blijven hollen, ze lopen zich dag-in-dag-uit het vuur uit de sloffen om vervolgens oververhit te raken en nog erger: af te branden. Daarmee is de term ‘burn-out’ geboren.

Maar, kan dit niet anders?
Ja, natuurlijk kan dat wel. Maar dan wordt het tijd dat we meer preventief gaan denken. Ik kom nog situaties tegen waar bedrijven denken in een tweedeling: “is de oorzaak het werk?” of “is de oorzaak een privékwestie?” In het eerste geval zijn ze bereid er iets aan te doen, en dat wordt dan opgelegd, vaak te laat. In het tweede geval wordt het gezien als een ‘extern iets’. En wordt er niks aan gedaan.

Gelukkig zie ik ook bedrijven die ‘de mens als geheel zien’. 
Die weten wat hun medewerkers bezighoudt en daar ook mee aan de slag gaan, die preventief denken en hun medewerkers deel laten nemen aan programma’s die hen fit, actief en enthousiast houden. En die daardoor veel lagere verzuimcijfers hebben (en veel minder kosten). Die bedrijven hebben ontdekt dat een paar dagen per jaar niet aan werk maar aan ‘de mens’ besteden, heel veel oplevert. Even stilstaan om verder te komen. Klinkt logisch, toch?

Soms is het goed om daarover na te denken.
Hoe vaak en wanneer sta jij even stil?
Zin om eens over te sparren? info@myupdate.nl