0411 633 115 info@myupdate.nl

Lichtpuntjes zijn er in vele vormen

Zo gun ik mezelf ook uitdagingen met een gepaste beloning. Ik ben bezig om fors gewicht te verliezen. Omdat het moet en omdat het kan. De frustratie en het verdriet die ik voelde toen ik de diagnose suikerziekte kreeg, heb ik weten om te zetten in motivatie om versneld door te gaan op de weg die ik al ging. De ultieme beloning voor mij is nu gezondheid met de hoogste kans op oud worden. Ik wil mijn leven lang leven met mijn man en (klein)kinderen. Ik wil levenslang werken met mensen die ik mag helpen om hún doelen te halen. Daadwerkelijk doen wat ik met mezelf heb afgesproken is op zichzelf al een geweldige beloning.

Belonen versus straffen
Mensen zijn gewoontedieren. We doen wat we altijd al deden, uit gemak, omdat het vertrouwd is met alle zekerheden van dien, en omdat veranderen één van de moeilijkste dingen is om te doen. Het helpt als je jezelf beloont. Bijvoorbeeld om een kleine verandering te vieren. Iets wat gelukt is wat voorheen (nog) niet (helemaal) lukte. Kleine succesjes vieren is een bewezen recept. Raar maar waar is dat jezelf-straffen ook kan helpen. Bijvoorbeeld als herinnering aan iets waar je van af wilt. Weer even intunen in ‘de pijn’ die je niet langer wilt, werkt dan motiverend.
Soms werkt bestraffend-bezig-zijn juist tegen je. Bijvoorbeeld als het je afweermechanisme betreft dat je onbewust inzet.  Een persoonlijk voorbeeld is dooreten ook al ben ik misselijk. Een afweermechanisme oftewel saboteur is ooit in het leven geroepen om een pijnlijke ervaring te maskeren. Bestraffing om een nog grotere of andere pijn draaglijk te maken. En dat allemaal onbewust zodat je, en dus ook ik, de waarheid niet onder ogen hoef(t) te zien.

Doen als oplossing
Een ander veel voorkomend afweermechanisme is ‘acting out’. Onbewust schiet je dan in de actie om maar niet te hoeven voelen en denken. Jouw binnenkant die aandacht vraagt wordt genegeerd door te handelen. Je agenda komt zo moeiteloos vol…
Tegelijkertijd is een onderzocht verschil tussen succesvolle en minder succesvolle mensen: actie. Oftewel: in beweging komen. Iets doen wat je daarvoor nog niet deed misschien want als a, b en c niet tot e leiden dan d misschien. Iets doen dus. Het liefst weloverwogen, niet als een escape aan de werkelijkheid. Juist wel recht doende aan de realiteit met een duidelijk doel voor ogen. Van dat soort acties houden Ton en ik.

myUpdate geeft weer zicht op uitzicht 
Ook benieuwd op welke manieren je jezelf kunt helpen om daadwerkelijk te veranderen? Gun jij jezelf of je collega één van onze kerntrajecten?  Je bent niet de eerste die dit als een cadeau ervaart! Wij denken graag met je mee.