0411 633 115 info@myupdate.nl

Persoonlijke Updates

“Welke persoonlijk updates doe jij?”. Die vraag kwam op tafel in een gesprek met een coachee. Na een weekend met mooie prestaties van Max, kwam ons gesprek op autoracen. Op vaardigheden, lef, drive, techniek en faciliteiten. Wat is het precies waardoor sommige mensen hele bijzondere prestaties neerzetten, terwijl anderen dat niet lukt?

Een samenspel
Het exacte antwoord daarop zullen we waarschijnlijk niet vinden, omdat het ‘een samenspel van’ is. Talent, DNA, oefening en faciliteiten spelen daarin een grote rol. Maar zeker ook: je eigen pad willen volgen, weten wie je bent, aanpakken wat nodig is om je vaardigheden te verbeteren en continu werken aan je eigen ontwikkeling.

De kracht van herhaling
Dat deed mij denken aan mijn vervolg-rijvaardigheidstrainingen. Ik zit niet alleen vaak in de auto op de weg, maar ik maak ook nogal wat kilometers op de motor. Achter mijn auto hangt ook regelmatig een caravan of aanhanger. Naast mijn rijbewijs heb ik zowel voor auto, motor als caravan extra rijvaardigheidstrainingen gevolgd. Ja, dat was leuk. Maar bovenal erg leerzaam. En juist de herhaling zorgde voor het ‘inprenten’, zodat je het ook toepast als ‘de nood aan de man komt’.

Een vaardigheid die bij je past
In het gesprek met die coachee kwam de relatie ter sprake tussen dit soort (levensreddende) vaardigheden en de toepassing in onze persoonlijke ontwikkeling. Een vaardigheid wordt pas echt gedragen als die past binnen jouw waarden en in jouw identiteit. Als het niet bij je past, hecht je er geen waarde aan en geloof je er niet in. Dan ga je het niet doen, toch? Want waarom zou je? Het beklijft dan toch niet voor de langere termijn.

Automatisme aanleren
Omdat ik een goede chauffeur wil zijn, veiligheid vooropstel, erin geloof dat ik daar zelf een bijdrage aan kan leveren en me dat dus ook eigen wil maken. Daarom ging ik die trainingen doen. Door veel te oefenen heb ik mezelf blijkbaar een automatisme aangeleerd dat er al een paar keer voor heeft gezorgd dat ik in ‘noodsituaties’ in een reflex goed reageerde. En daardoor weer veilig verder kon.

En voor persoonlijke ontwikkeling?
Geldt die vergelijking dan ook voor persoonlijke ontwikkeling? Ja natuurlijk! En hoe hoger je insteekt op het niveau van je leersysteem hoe beter het beklijft en hoe mooier en veiliger jouw toekomst eruit zal zien. Dat moet je willen en durven.

Wil je weten wat dat voor jou kan betekenen? Wil je gewoon eens sparren over wat je bezig houdt daarin? Neem contact op: info@myupdate.nl of 0411-633115.  Die stap durf je ongetwijfeld aan.