0411 633 115 info@myupdate.nl

Samenwerken

Het is niet vreemd dat Ton en ik elkaar vonden op het onderwerp ‘identiteit’. Zowel Ton als ik hebben, herhaaldelijk, soms noodgedwongen, expliciet gekozen voor persoonlijke ontwikkeling. Voor mij betekende dat bijvoorbeeld in het diepe springen door mijn logopediepraktijk te verkopen toen mijn man, kinderen en ik verhuisden naar Nuenen. En ook dat ik van mijn 40e tot 50e, 4 dagen per week, 45 minuten per keer op de Freudiaanse bank ben gaan liggen voor een intense innerlijke ontdekkingstocht.

Wij doen wat ertoe doet, dat proberen we op z’n minst. Doorzetters zijn we. Loyaal aan anderen en onszelf als het gaat om vasthouden aan wat écht belangrijk is. We kunnen elkaar versterken en van elkaar leren. Op z’n best ook anderen boeien, verbinden en faciliteren met onze kennis, kunde en levenservaring. Waartoe? Misschien wil jij ook wel wezenlijke keuzes maken met een vertaalslag naar de praktijk van alle dag.

Over zelf en niet alleen
Misschien ben je bekend met Transactionele Analyse? Het uitgangsidee is dat we als kind, uiteraard met de beste bedoelingen, van onze ouders boodschappen meekrijgen voor het leven. Was voorheen mijn onbewust eigengemaakte restrictieve driver, ook wel ‘opjager’ genoemd: ‘Ik doe het goed en ik doe het alleen!’, verwijzend naar de boodschappen ‘wees perfect’, en ‘wees sterk’, zo denk ik tegenwoordig: ‘Genoeg is goed, zijn is beter!’ en ‘Ik doe het zelf en dat hoeft niet alleen’. Samen dus, of het nou om werk of privé gaat. En heel eigenlijk staan ‘werk’ en ‘privé’ natuurlijk ook niet op zichzelf.

Werkstijlen
Jaren geleden verdiepte ik me als therapeut en coach in patronen die prijsgeven hoe iemand waarneemt, denkt, voelt en doet. De zogenaamde metaprogramma’s waarvan de werkstijl er één is. Wist je dat je samenwerking kunt typeren als ‘samen’, ‘nabijheid’ en/of ‘alleen’? Voor mij was het een openbaring dat samenwerken ook ‘nabijheid’ kan zijn. Namelijk zelfstandig en toch betrokken. Met afgebakende territoria, in gezelschap van anderen en met eigen verantwoordelijkheden. Niet persé als teamspeler, alles delend met moeite om zelfstandig te werken en te beslissen zoals in ‘samen’ en ook niet ‘alleen’ wat in dit kader betekent: graag op jezelf werkend, zich lang concentrerend, de verantwoordelijkheid niet delend met de neiging niet te communiceren anders dan taakgericht.

De ene relatie is de andere niet
Samenwerken is wat mij betreft dus ‘zelf en niet alleen’. In een werkrelatie is er sprake van een gezamenlijke missie. Ton en ik gaan samen ergens voor. Het doel is om vanuit gezamenlijkheid te werken. Voor mij is het belangrijk dat daarnaast ook ieder zijn of haar eigen ruimte krijgt voor inzet van eigen talent. Met andere woorden, je hoeft niet hetzelfde te dóen in de uitvoering zolang de gezamenlijkheid centraal staat.
In bijvoorbeeld een liefdesrelatie, staat de relatie zelf centraal en is dat op zichzelf vaak al genoeg. Ik zou bijna zeggen, ongeacht wat je dan al dan niet samendoet. In het woord ‘samen’ zit het woord ‘amen’. Laat dat ‘amen’ als in ‘over en uit’ nou niet het geval zijn. ‘Samen’ betekent juist blijven werken, investeren in elkaar, om welke relatie het dan ook gaat.

‘Niet alleen’ geeft resultaat!
Nu dan over die foto met al die kuipjes en pakjes boter. Die symboliseert 17 kilo aan lichaamsvet dat ik momenteel kwijt ben. Ik heb ’t voor de lol eens in een winkelkarretje gelegd. Succes moet je vieren niet waar!? Gezond leven lijkt vandaag de dag meer dan ooit aandacht te krijgen. Wat is het geval? Ik heb boter op mijn hoofd als het gaat om wel degelijk doen wat gedaan moet worden: ik verlies gewicht. Doe kennelijk en eindelijk het juiste om af te vallen ook al klaag ik over de moeite die het me kost. Dat het lukt heeft alles te maken met ‘zelf en niet alleen’. In Nederland is het geweldig geregeld als je de diagnose suikerziekte krijgt. Een bataljon aan professionals staat voor je klaar om sámen te werken aan je gezondheid, maar je moet het wel zélf doen. Elke verleiding vraagt keer op keer keuzes gebaseerd op wie je bent en wilt zijn.

In mijn leven en carrière heeft de betekenis van ‘samenwerken’ een ontwikkeling doorgemaakt. Steeds beter laat ik mensen toe me te helpen als uiting van samenwerking. Steeds vaker combineer ik mijn zelfstandigheid, bijvoorbeeld als ondernemer, met gezamenlijke doelen in samenwerking met dierbare collega’s. Dankjewel Ton. Een fijne samenwerking betekent 1 + 1 = 3 en soms 1 + 1 = 17…

Wil je meer weten over mij, mijn bedrijf ORATO, Ton en zijn bedrijf Rootonde of het prachtige resultaat van de samenwerking met Ton, namelijk myUpdate? Klik op de woorden die ertoe doen en wie weet komen we elkaar ergens tegen, samen, in nabijheid of alleen.

Met wie en hoe werk jij samen?

Ardie