0411 633 115 info@myupdate.nl

The split tree as a metaphor

De natuur liet me twee weken geleden een mooie metafoor zien: die van de gespleten boom.
Ik liep erlangs en hoorde hem lichtjes kraken. Een tak die het zwaar heeft? Toch werd mijn aandacht naar die boom getrokken. En warempel: het was niet zomaar een tak. Het was een flinke scheur op een eigenlijk best wel logische plek.

Wat de natuur ons leert
Het herinnerde me aan de situaties die ik in mijn werk als coach en trainer regelmatig tegenkom. Soms zie je iemand en heb je het gevoel dat er iets aan de hand is. Je vraagt hoe het gaat en het standaardantwoord is dan: “Goed”.
Maar je hoort tussen neus en lippen, of je voelt het, dat er iets ‘wringt’. Als je in gesprek raakt dat vaak te kloppen. Dan zijn er her en der wat scheurtjes ontstaan. Om allerlei uiteenlopende redenen kan het ‘niet helemaal lekker’ gaan. Scheurtjes die wel pijn veroorzaken maar we  liever (nog) even ‘wegstoppen’ zodat het lijkt alsof ze er niet zijn. Heel menselijk; toch?

Buigen, barsten of voorkomen
Bij de boom kunnen die scheurtjes tot een splijting of breken leiden. Met tijdige verzorging en wat hulpmiddelen kunnen die scheurtjes prima herstellen, wat een breuk voorkomt en de volle wasdom weer mogelijk maakt. Ook al staat die boom dan nog niet recht, hij gaat wel weer naar het licht groeien.

Liever beter maken dan genezen
Bij mensen is het eigenlijk soortgelijk. Als je er op tijd bij bent dan is er nog niet echt sprake van ‘schade’. De tijd alleen heelt niet alle wonden; het enige wat wonden heelt is aandacht in combinatie met goede verzorging. Beter nog: preventieve aandacht; voorkomen is beter dan genezen. Wij genezen niet, we maken je wel beter. Hoe mooi is ons werk als je het met de natuur vergelijkt. Heel natuurlijk.
En jij kunt zelf degenen zijn die er mee an de slag gaat. Wees welkom als je het daar eens over wilt hebben.