0411 633 115 info@myupdate.nl

Hoe groot is jullie preventiebudget?

Een vraag die ik regelmatig stel als ik bij een bedrijf ben om een coach- of trainingstraject te bespreken. Ik zie dan soms eens een medewerker een verbaasd gezicht trekken. “Preventiebudget?” Ja, een preventiebudget. Dat hebben jullie niet? Idee voor de nabije toekomst dan.

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die het wel hebben: een budget om preventief in te zetten om hun medewerkers vroegtijdig te laten begeleiden zodat het niet zover komt dat er uitval ontstaat en ze betaald moeten gaan worden uit het ziekteverzuim-budget.

Welke afweging maak je als bedrijf?
Jaarlijks gaat er in ons land blijkbaar 9 miljard euro op aan verzuimkosten. (bron: Teletekst/TNO/CBS eerder dit jaar.) Het aantal medewerkers dat kampt met burn-out en psychische klachten neemt toe. Zij beslaan 25% van de verzuimdagen, oftewel 2,25 miljard euro.
In de afgelopen tien jaar is het aandeel burn-outklachten opgelopen van 11% naar 16%. Dat is bijna anderhalve keer zoveel. Belangrijkste ‘oorzaken’ zijn blijkbaar ‘minder vrijheid’ en een ‘hogere werkdruk’. Hoe ga je daar als bedrijf mee om? Traditioneel met een doorverwijzing naar een bedrijfsarts en psycholoog?

Het kan anders en kost ook veel minder
Misschien herken je de situatie, misschien ook niet. Hoe dan ook: er is ‘werk aan de winkel’. Dat wordt vaak gezocht aan de curatieve kant. Verwonderlijk eigenlijk, want waarom laat je het eerst fout gaan om het vervolgens ‘op te lossen’? Voor onderhoud aan onze auto gaan we tijdig naar de garage. Als je je veiliger de weg op wilt, ga je een slipcursus volgen. Onderhoud van je PC bestaat veelal uit automatische updates. En voor onszelf en medewerkers? We wachten tot het fout gaat. Nee zo extreem is het natuurlijk niet maar toch is het wel heel zorgelijk. We leven in een snelle tijd, hoe houd je dan je hoofd boven water?

Denk ook in preventie
Dus JA, wij worden altijd heel blij als een bedrijf een preventiebudget heeft. Inzetten op preventie door er ook een budget voor vrij te maken. Wat er uiteindelijk natuurlijk voor zorgt dat je veel geld over houdt in je verzuimbudget. Ha! Dat is dubbele winst.
Preventie boven curatie: daar houden wij van. Jij ook? Kom vrijblijvend een keer koffiedrinken!

info@myupdate.nl  of  0411-633115